Tips för elöverkänsliga

Bilar
Hos Bilia finns nya billiga dieselbilar, fabrikat Dacia i olika modeller, som kan beställas utan elektriska finesser. Kontrollera så att däcken inte är magnetiserade med en kompass.

Mobiltelefoner 
Samsung smartphone strålar onödigt mycket starkt med GSM under samtal då 4G är aktiverat, detta gäller med Telia abonnemang och kanske även med andra. Gå in under: Fler nätverk/Mobila nätverk/Nätläge och välj endast: WCDMA/3G (eller WCDMA/GSM om du behöver GSM). I lågstrålande läge ses H+ högst upp på displayen då mobildata är aktiverat istället för 4G.

Stäng av Wi-Fi, Blåtand och mobildata när du inte behöver dem genom att dra uppifrån och ner på displayen (snabbinställningar) och släck dess ikoner. Wi-Fi ligger hela tiden och sänder även då den inte används. En del appar kan göra att telefonen hänger sig om mobildata stängs av, ta då bort dessa appar.

Fast- och mobiltelefoni
Med Telia Centrex så ringer det samtidigt i fasta kopparlinan och mobilen. Så fungerar det när du ringer till på RTKs nummer 08-510 25 510. Är den ena telefonen upptagen så ringer det på den andra. Det är skönt att slippa vidarekoppla varje gång man går genom ytterdörren.

Värmepumpar
Värmepumpar ger ofta besvär för elkänsliga, de kan generera radiovågor, smutsig el och roterande magnetfält. En modell som verkar snällare än genomsnittet är en luft/luft värmepump typ Mitsubishi MSZ-SSF35VE.

Färga Swiss-Shields bomullstyger
Swiss-Shield Naturell och Swiss-Shield Wear kan färgas med växtfärger. Värm eller koka växtdelarna enligt anvisningarna låt sedan vattnet svalna till 60 grader, blöt tyget som ska färgas i kallt vatten och lägg sedan i tyget varsamt i färgbadet och låt det ligga i några timmar. Skölj det fägade tyget några gånger efteråt, tvättas separat.

Routrar 
Med fiber kommer ny router. Med routrar blir det mycket Wi-Fi strålning oavsett om användaren använder
WiFi eller inte. Några routrar har avstängningsknapp för Wi-Fi på utsidan, andra måste man ställa in via datorn så att Wi-Fi inaktiveras. med t.ex internet explorer på  http://192.168.0.1

Bäst är att ha ett kabelnätverk för datorerna och stänga av Wi-Fi.
Strålningen från WiFi kan annars minskas med router protect https://rtk.se/category.html/dator-tillbehor eller genom att linda runt en bit avskärmningstyg https://rtk.se/category.html/tyger-som-skyddar-mot-elektromagnetiska-falt