• Stort utbud 
  • Lång erfarenhet
  • Säkra betalningar
  • Kundservice: 08-510 25 510 (mån-fre 8-17)

Frågor och Svar

 

Q Går det att jorda Baldakinen" Naturell | Kombi 160 cm " på något lämplig sett?
Nej, metalltrådarna i alla olika Swiss-Shield tygerna har inte kontakt med varandra eftersom de har en skyddande lack på sig. Lacken skyddar silvret från kemikalier i luften och i tvätten så att den håller mycket långe.
Jag rekommenderar att ha baldakinen 2-3dm från oskärmad el. Väggarna på baldakinen går ut 10cm på golvet för att få en kapacitiv kontakt med mattan plus att det tätar bättre mot mikrovågorna.

Q Min sambo köpte ett silverlinne av er för ca 8 månader sedan, och vi testade det nu  "skarpt" för första gången. Vi lindade in telefonen i linnet och ändå gick telefonsamtalet fram och telefonen ringde. Är det fel på linnet? Ska det verkligen vara så? 

En mobiltelefon är extremt svårt att skärma så mycket att signalen inte når fram. De jobbar med ett intervall på 120dB. LeBlok Linne klarar max 50dB. Om mobilen ringer eller inte i linnet beror på hur långt borta masten finns. Det som är viktigt är att man slipper biologiska effekter av strålningen, De börjar över 30µW/m2 se www.bioinitiative.org  Mobiltelefonen anpassar styrkan så att den når fram till masten, Så om mobilen skärmas av så ökar den stålningen för att nå fram.

Q Har läst att om man skärmar med nät så krävs olika masktäthet beroende på våglängd, men om det stämmer vet jag inte. Kan det vara så att man skärmar/reducerar 2,4 GHz men att 5 GHz slipprar igenom?

Ju större maskorna är desto lättare tar högre frekvenser sig igenom. Men det är inte så att en del frekvenser tar sig igenom och andra inte, utan det är bara olika mycket (mätt i dB eller %) som stoppas vid olika frekvenser. Avskärmningseffekten vid olika frekvenser kan visas både som diagram och tabell.

Q Är "medelvärde" detsamma som "värmeutveckling"?

Ja, Om man ritar upp ett diagram med strålningspulser och tid så blir medelvärdet hur stor ytan på pulserna blir medan toppvärdet visar hur höga pulserna är. För SAR värde är uppvärmning och då är det endast medelvärdet som är verksamt. För andra biologiska effekter som kommer vid lägre strålningsstyrka så är det toppvärdet som är intressantast av de två.

Q Jag har en Samsung galaxy A3. Är det strålningskabel Android som jag ska ha då?  Ja

Q Min rauter har inga antenner, men Telenor säger att de sitter inuti och att det är wifi i den, och den är 15x22 cm. Då är det väl den mindre jag ska ha. Den strålar 2,4 ghz? Ja

Q När routern är avstängd helt, kan den stråla ändå? Det står så på er sida. Ja en del har också andra sändare typ DECT, säkrast att alltid mäta.

Q När jag stänger av wifi och mobildata, då är strålning borta eller? Så länge det inte ringer eller pågår samtal så ger den bara en puls varje 30 minuter.

Q Kan folk ringa till mig?  När man har era skydd på mobil och router kan det bli störningar när man ringer eller kollar på tv eller datan? 

Din Galaxy 3 kan vara för gammal för att klara internetkopplingen med USB-C adapter och datakabel till routern. Men det är bara att beställa en och prova. Funkar det inte så kan du skicka tillbaka den. se https://rtk.se/product.html/surfkabel-till-mobil-och-platta-med-usb-c-rj45  

Liten påsen passar din router se https://rtk.se/product.html/wifi-routerskydd. Drar du ut strömkabeln till routern kan den aldrig stråla, men WiFi kan startas från operatören om routern är påslagen. Routern kan också innehålla en DECT sändare som inte går att stänga av.  Stänger du av mobildata, wifi och bluetooth så fungerar det fortfarande att ringa och smsa, men inte mms och de flest appar. Apparna fungerar med adaptern o kabeln till routern, man kan då ringa utan strålning med messenger och skype m.flera. Vanliga samtal o sms fungerar fortfarande bara med trådlöst. Det blir inga störningar med våra skydd. Det enda som kan hända är att wifi från router inte når lika långt men det ställer oftast inte till något problem. 

 

Q Är det inte nödvändigt att mäta WiFi på 5 GHz, eller förekommer WIFi på 5 GHz enbart eller tillsammans med 2,4 GHz?

Ja, i praktiken uppträder de tillsammans eftersom ingen går in och bara stänger av 2,4GHz.

Q En dator som letar efter ett nätverk, upptäcker HF35C den?

Ja, det gör den.

Q Kommer jag kunna mäta strålningen från fjärravlästa vatten- och elmätare med HF35C?

Det finns många olika system och frekvenser för fjärravläsning. HF35C klarar en del av dem men Safe and Sound Pro II, Classic och HFE35C klarar det bättre.

Kommer jag att med HF35C kunna mäta vad masten ger för bakgrundsstrålning i mitt hem och grannars DECT/WiFi?

Ja, HF35C mäter 4G med inte 5G

Q Jag tyckte det var lite konstigt i videon att ljudåtergivningen höll sig till ett ljud. Det borde finnas alla möjliga frekvenser som skulle fått instrumentet att spela upp alla möjliga ljud samtidigt. Ponera att jag står i ett rum med wifi-strålning, men vill mäta om grannen har en DECT. Kan jag ställa in HF35C så det endast mäter på det jag vill?

När det är flera källor som är nästan lika starka så hörs de samtidigt. Siffrorna visar den starkaste, man hör även på ljudet vilken som är det starkaste. Gigahertz frekvensfilter FF10 släpper bara igenom valda frekvenser.

Q Sänder en vanlig mobilmast ut även annan smog, som kanske trots att jag tror att jag sover hyfsat strålningsfritt, i själva verket gör att jag badar i frekvenser som jag bara inte har kunnat mäta upp med HF35C?

Nej, en vanlig mobilmast kan du mäta med HF35C.

Q Skyddar tygerna blodhjärnbarriären?

Q Lågfrekvent strålning från trådlös internet- eller mobilteknik som enligt Leif Salfords studier öppnar blodhjärn barriären efter 2 min: skyddar tygerna mot detta? Vet var denna typ av strålning finns? Vårt behov är i första hand att skydda våra barn från WiFi i skolan.

Man behöver en del kunskaper för att få önskat resultat. Salfords studier är viktiga, men han har inte studerat lågfrekventa fält utan svag mikrovågsstrålning. All mikrovågsstrålning är högfrekvent (HF, RFR mäts i MHz, GHz). Vårt elsystem är lågfrekvent (LF, ELF mäts i Hz). Styrka och frekvens är olika saker trots att högre frekvens innehåller mer energi. Tänk på en transistorradio P1 och P3 ligger på olika frekvenser men styrkan finns i volymkontrollen och uteffekten/avståndet från radiostationen.

Salfords studier finns med i den sammanställning av oberoende forskning från 2000 olika studier som finns på www.Bioinitiative.org Oberoende forskare finner biologisk påverkan ner till 30µW/m2 (mikrowatt per kvadratmeter) och rekommenderar 3µW/m2 som gränsvärde. Våra myndigheters gränsvärde är 10 000 000µW/m2. Om man jämför dessa värden i en annan enhet som volt per meter blir skillnaden mycket mindre, 0,04V/m resp 61V/m. Räknar man i Decibel så skiljer det 63dB oavsett om man räknar i W/m2 eller V/m.

Är strålning i klassrummet 300µW/m2 så behöver man sänka den med 20dB (99%) för att komma ner till 3µW/m2. Är den 3000µW/m2 så behövs 30dB (99,9%), vid 30000µW/m2 behövs 40dB (99,99%) osv. Alla våra avskämningsmaterial är testade i laboratorium och man kan utläsa avskärmningsförmågan i dB vid olika frekvenser, men dessa värden gäller vid helt täta konstruktioner. Oskärmade ytor, glipor, kablar m.m är ofta mer begränsande än avskärmningsmaterialets förmåga.

Fråga om Swiss-Shield och kraftledningar

Kostar Swiss-Shield metervara 990 kr/meter?

Dämpar Swiss-Shield strålning från ex högspänningsledningar (el ledningar) också/delvis etc. eller enbart strålningen från trådlös teknik (mikrovågsstrålningen)? 

Jag undrar om Swiss Shield är enbart för att dämpa mikrovågsstrålningen eller om den dämpar starka elektromagnetisk strålning också. Vi har en stor el-ledning kanske 500 meter från där vi bor.

Svar: Swiss-Shield tygerna används inte för att skydda mot lågfrekventa elektriska eller magnetiska fält från kraftledningar.Tygerna används för att skydda mot högfrekvent elektromagnetisk strålning för trådlös kommunikation, typ mobil strålning och WiFi m.m. Priset är 990kr/m, bredden är 2,5m = 396kr/kvm. T.ex. 1,4m á 990kr blir 1386 kr och då är tyget stort som ett underlakan1,4x2,5m.

Fråga om bilen

Hur kan man avskärma elektriska och magnetiska fält i bilen?

Svar: Vanliga problem är att däcken är magnetiserade och när bilen rullar skapas växlade magnetfält från metallkorden under slitbanan.

Man kan mäta magnetfältet på gummidäcket innan man köper och monterar däcket på fälgen. En gratisapp för Android finns här: http://www.nealo.se/?page_id=119 Lägg däcket plant och mät däckets magnetfält runt hela slitbanan med mobilens app.

Ett annat stor problem är om batteriet sitter i bakluckan och motorn fram. Då är ofta batteriet jordat i karossen i bakluckan och strömmen som går i pluskabeln ger ett magnetfält som inte motverkas. För att motverka magnetfältet måste batteriet få en lika lång minuskabel som läggs tätt intill pluskabeln. Jordanslutningen i bak tas bort och jordningen sker då i motorrummet på/intill generatorn.

Generatorn kan också ställa till problem som magnetfält och spänningspulser. Det går att köra ett tag utan generator, bara på batteri. Värt att prova.

I bilar finns idag mikrovågssändare typ blåtand och wifi men de går normalt att stänga av. I nya Tesla måste man t.ex. stänga av wifi varje gång man startar bilen. Magnetfält från säkringscentral/batteri och liknande går att minska med mymetall.

se http://rtk.se/product.html/mymetall-15cm?category_id=17

Fråga om TV

Jag får problem/elöverkänslighet när jag använder min TV och funderar på att köpa en 4-vägs eller ett 6-vägs uttag. Vad är det för skillnad på dessa?

Svar: Varken 4-vägsuttaget eller 6-vägsuttaget påverkar strålningen från TVn. Båda är avskärmade så att de själva inte avger elektriska fält och kabeln som ingår är dessutom tvinnade för att minska magnetfältet från kabeln. I 6-vägsuttaget finns ett elfilter som skyddar inkopplad utrustning mot transienter som kommer utifrån. När det gäller TVn så har alltid plasma TV mer magnetfält (över 2kHz) än LED TV. Många nya TV har WiFi som går att stänga av. De elektriska fälten från TVns framsida kan ledas bort med en jordsladd och ett nät typ Bobbynet eller Adamantan 003.

Fråga om Swiss-Shield och kylskåp

Jag har köpt Swiss Shield av dig tidigare. Det tyget tar väl "bara" mikrovågsstrålningen (dämpar den ca 100 ggr)?

Hur är det med elektromagnetiska fält/strålning, dämpar SwissShield dessa också?

Eller vilket tyg är bäst för elektromagnetisk dämpning? tänker på datorer, vitvaror

Hur starkt det dämpar strålningen och vilken typ av strålning den dämpar? (mikrovågor, elektromagnetisk strålning...)

Svar: Alla våra tyger har skydd mot högfrekvent radio- och mikrovågsstrålning. Denna strålning kallas också elektromagnetisk strålning, alltså både elektrisk och magnetisk p.g.a. sin höga frekvens så bildas de tillsammans nära källan. Mikrovågor mäts i dBµV/m, V/m eller µW/m2. Skyddseffekten mäts i dB (decibel) eftersom procentsatsen är olika beroende på vilken mätenhet du väljer. 20dB=100ggr=99%, 30dB=1000ggr=99,9%, 40dB=10000ggr=99,99% osv. om du använder µW/m2. Skyddet i dB varierar en del i olika frekvenser, detta mäts i laboratorier. I hemmiljö blir det inte lika tätt som i laboratoriet så man får räkna med att en del läcker in via springor och hål. För skyddsgardiner är det ofta mer strålning som går runt än som går igenom, I vanliga fall får man i praktiken räkna med 10dB (90%*) skydd med en skyddsgardin, 20dB (99%*) för avskärmning av hela rum och 25dB (99,7%*) med en bra baldakin.  Not * % talet gäller vid µW/m2.

När det gäller lågfrekventa fält så delas dessa upp i magnetiska och elektriska fält:

Lågfrekventa elektriska fält fås i första hand från vanlig el, 50Hz 230V och mäts som volt per meter (V/m) och kan avskärmas med ledande tyg om laddningarna leds bort med en jordkabel (biledare, dräneringsledare). Magnetiska fält fås från ström (ampere), elmotorer och transformatorer, mäts som mikroTesla (µT) eller A/m, Det finns inget tyg som skyddar mot lågfrekventa magnetfält.

De tyger som har en ledande yta (lågt motstånd) kan användas för att skärma av elektriska fält. Det gäller alla utom Swiss-Shield tygerna som har sin ledande yta isolerad så metallen blir skyddad mot kemikalier, svavelrök och slitage. Kläder och baldakiner jordas nomalt inte. Baldakiner bildar en faradaybur så elektriska fält finns inte inuti utan bara på utsidan.

Kylskåpet har en kompressor längst ner på baksidan som avger magnetfält då den går. Med mymetall som lindas runt kompressorn kan magnetfältet reduceras med 70%. Om kylskåpet har en display med siffor i fronten så finns elektriska fält från displayen och magnetiska fält från den transformator som ger el till elektroniken. De elektriska fälten kan jordas bort med avskärmningssatsen eller en bit Silver-Tulle som jordas mot kylskåpsplåten. Det magnetiska fältet påverkas ej av skyddstyger.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen